![](/media/lib/234/n-insulina-5ddd5d4a8acd4561d63a1d2926fd59da.jpg)
Insulinooporność niebezpieczna dla mózgu
22 marca 2017, 12:03Naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie informują na łamach Journal of Alzheimer's Disease, że insulinooporność, która jest częściowo spowodowana przez otyłość i brak ruchu, jest powiązana z szybszym spadkiem funkcji poznawczych. Badania wykazały, że nie miało znaczenia, czy osoba, u której wystąpiła insulinooporność cierpiała na cukrzycę czy też nie.
![](/media/lib/326/n-czujnikdymu-01b7f4743245c6023c4eae070ac6a997.jpg)
Głos matki skuteczniejszy od alarmu pożarowego
25 października 2018, 12:41Gdy pożar w budynku mieszkalnym wybuchnie w nocy, ryzyko ofiar śmiertelnych jest wyższe niż w dzień. Dlatego też ważne jest instalowanie czujników dymu i alarmów. Jednak wiele dzieci nie budzi się na dźwięk sygnału tradycyjnego alarmu.
![](/media/lib/390/n-moon2-7789b4f5b2e6ffe3a3fed629f0befb84.jpg)
Wokół Ziemi krążą dwa księżyce. Jeden z nich wkrótce nas opuści
27 lutego 2020, 09:54Minor Planet Centre ogłosiło właśnie, że Ziemia ma... dwa księżyce. Poza Srebrnym Globem naszą planetę okrąża jeszcze jeden księżyc, który został przechwycony przez Ziemię przed około 3 laty. Nie zobaczymy go jednak gołym okiem. Nowy księżyc ma zaledwie od 1 do 6 metrów średnicy i zbyt długo z nami nie pozostanie.
![](/media/lib/466/n-marea1-8e82668c6d5cef31a2a015167a8e50a3.jpg)
Polacy badają w Egipcie wyjątkowe starożytne miasto z centrum obsługi pielgrzymów i wielką bazyliką
16 sierpnia 2021, 11:15Najnowsze badania polskich archeologów prowadzone w starożytnym miasteczku Marea w Egipcie ujawniły, że znaczna część miejscowości została starannie zaplanowana jako ośrodek miejski. Jako że miasteczko wzniesiono w II połowie VI wieku, mamy tu do czynienia z niezwykle rzadkim w późnej starożytności miejskim planem urbanistycznym
![](/media/lib/520/n-kakao-c4fb47f88845478df252ccc5ef872cef.jpg)
W społeczeństwie Majów kakao nie było zarezerwowane dla elit. Korzystali z niego wszyscy
29 września 2022, 08:03Powszechnie uważa się, że w społeczeństwie Majów kakao było zarezerwowane dla elity, a jego uprawy były kontrolowane przez najwyższe klasy społeczne. Miało być podarunkiem dla bogów, używanym podczas ceremonii religijnych. Jednak badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Barbara (UCSB), Anabel Ford i Mattanjaha de Vriesa, przeczą temu poglądowi. Kakao było dostępne dla wszystkich i używano go podczas najróżniejszych ceremonii.
![](/media/lib/595/n-schladzanie-3fc6de80ab77a44d83d6ac86de450afb.jpg)
Oceany schładzają Ziemię bardziej, niż się wydawało
28 listopada 2024, 11:00Po raz pierwszy udało się oszacować globalną ilość siarki emitowanej przez oceany. Badania przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowy z Anglii, Hiszpanii, Indii, Argentyny, Chin, Francji i USA wykazały, że emitując siarkę, wytwarzaną przez organizmy żywe, oceany schładzają klimat bardziej, niż dotychczas przypuszczano. Szczególnie jest to widoczne nad Oceanem Południowym.
![© Fir0002licencja; GNU FDL](/media/lib/17/1193302728_392711-77890e445a54fb0acd4a0e113d7dec35.jpeg)
Siedliska optymizmu
25 października 2007, 08:56Zespół naukowców z Uniwersytetu Nowojorskiego wpadł na trop obwodów neuronalnych, które odpowiadają za optymistyczne nastawienie do życia. Ich odkrycie z pewnością pomoże też lepiej zrozumieć depresję.
![](/media/lib/31/zeby-faceta-34b7e427371f956e545e724d87b12fd6.jpg)
Dentysta pomoże zapobiegać... cukrzycy
7 sierpnia 2008, 09:07Choroby przyzębia są bezpośrednim czynnikiem ryzyka rozwoju cukrzycy typu drugiego - informują badacze z Mailman School of Public Health przy Uniwersytecie Columbia.
![](/media/lib/27/1210935715_306124-4d5152c06b45764a0b7fae3783dab8cc.jpeg)
Pobudzające czerwone wino
27 lipca 2009, 12:27Kobiety, które wypijają umiarkowane ilości czerwonego wina, mają silniejsze libido niż panie lubujące się w innych alkoholach lub abstynentki (Journal of Sexual Medicine).
![](/media/lib/66/keczup-c52ba385d162efdc24c38166514ff7c3.jpg)
Dolegliwości po inulinie
12 lipca 2010, 13:34Współczesna dieta obfituje w pozbawione błonnika wysokoprzetworzone pokarmy. Jako że włókna poprawiają m.in. pracę jelit oraz skład ich mikroflory, zaczęto do wielu pokarmów, np. czekolad, deserów mlecznych czy keczupów, dodawać inulinę – polisacharyd należący do fruktanów. Niestety, u niektórych osób jego przedawkowanie prowadzi do niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, w tym wzdęć, biegunki i nudności.